Takziah – Nasir Wahab ALFATIHAH…

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Ginjal Nasir Wahab hampir rosak akibat pengambilan ubat yang tidak sesuai.

Ginjal adalah dua organ berbentuk kacang yang terdapat pada sisi kiri dan kanan badan dalam vertebrata. Mereka terletak di bahagian belakang rongga perut di ruang retroperitoneal. Pada orang dewasa, mereka mempunyai panjang kira-kira 11 sentimeter (4.3 inci). Mereka menerima darah dari arteri renal berpasangan; keluar darah ke urat buah pinggang berpasangan. Setiap buah pinggang dilekatkan pada ureter, tiub yang membawa air kencing yang dikeluarkan ke pundi kencing.

Nefron adalah unit struktur dan fungsi buah pinggang. Setiap buah pinggang dewasa mengandungi kira-kira satu juta nephrons. Nephron menggunakan empat proses untuk mengubah plasma darah yang mengalir kepadanya: penapisan, reabsorpsi, sekresi, dan perkumuhan. Melalui satu atau lebih mekanisme ini, buah pinggang mengambil bahagian dalam kawalan jumlah pelbagai cecair badan, osmolality cecair, keseimbangan asid, pelbagai kepekatan elektrolit, dan penyingkiran toksin. Penapisan berlaku di glomerulus: satu perlima daripada jumlah darah yang memasuki buah pinggang disaring. Contoh bahan yang diserap semula adalah air bebas larut, natrium, bikarbonat, glukosa, dan asid amino. Contoh bahan yang dirembeskan ialah hidrogen, ammonium, kalium dan asid urik. Ginjal juga menjalankan fungsi bebas daripada nephron. Sebagai contoh, mereka menukar prekursor vitamin D ke bentuk aktifnya – kalcitriol – dan mensintesis hormon eritropoietin dan renin.

Fisiologi renal adalah kajian fungsi buah pinggang. Nefrologi adalah khusus perubatan yang menangani penyakit fungsi buah pinggang: ini termasuk penyakit buah pinggang kronik, sindrom nefritik dan nefrotik, kecederaan buah pinggang akut, dan pyelonephritis.

Sumber: dharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *