Dia Telah Memeluk Islam Ketika Berada Dalam Penjara Sebelum Hukuman Gantung Dijalankan

SINGAPURA: Pelaksanaan hukuman mati ke atas rakyat Malaysia, Michael anak Garing dijalankan di Penj4ra Changi pagi ini, menurut Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura hari ini.

Michael warga Sarawak, disabitkan atas kesalahan membuunuh pada 2015 oleh mahkamah tinggi republik ini dan sabitan itu disahkan oleh mahkamah rayuan pada 2017.

“Jen4zahnya dijangka tiba di Lapangan Terbang Sibu esok sebelum dibawa pulang ke kampung halamannya di Kapit. Kami sedang membantu anggota keluarga Michael yang berada di sini,” kata jurucakap Suruhanjaya Tinggi Malaysia kepada Bernama.

MEMELUK ISLAM DAN INI NAMA ISLAM DIA

Adalah difahamkan Michael memeluk Islam ketika di penj4ra dan memilih nama Muhammad Arif Sufi sebagai nama Islamnya.

Pada 20 Mac, ibu bapa Michael, Ensiring anak Garman dan Garing anak Kanyan mengemukakan petisyen rayuan kepada Presiden Singapura supaya ny4wa anak mereka diselamatkan dan hukuuman itu digantikan dengan penj4ra seumur hidup.

Michael anak Garing dijatuhankan hukuuman mati di Penja ra Changi

“Saya masih tidak mahu percaya walaupun diberitahu hukuuman sudah dijalankan,” kata seorang daripada anggota keluarga Michael, ketika dihubungi.

Menurut beliau, ibu bapa Garing terlalu sedih dengan kem4tian anak mereka.

Michael, yang ketika itu berusia 21 tahun, seorang daripada anggota geng rompa kan di Jalan Kallang pada Mei 2010 yang menyebabkan kem4tian seorang pekerja binaan, Shanmuganathan Dilludurai.

Tiga yang lain ced3ra par4h.

Seorang lagi tertuduh, Tony Imba, dipenja ra seumur hidup dan 24 sebat4n, manakala Hairee Landak, yang dijatuhi huku man pada 2013, diarah menjalani huku man pen jara 33 tahun dan 24 seba tan.

Donny Meluda, yang melarikan diri selama lebih enam tahun, dijatuhi hukuuman sama pada 2018. – BERNAMA

Sumber : BHARIAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *