Kenapa Bayi Dilahirkan Sumbing… Ini 3 Faktor Utama Yang Menyebabkan Bayi Sumbing Bibir & Lelangit. Khas Untuk Para Ibu. SHARE !

Bibir terbentuk pada minggu ke 4 dan minggu ke 7 kehamilan.Untuk para ibu di luar sana, banyak perkara yang mungkin akan menimpa bayi anda ketika masih dalam kandungan lebih-lebih lagi jika anda tidak menjaga kandungan dengan baik.

Seperti yang kita tahu, keadaan bayi di dalam kandungan adalah bergantung kepada persekitaran, pemakanan dan juga ubat-ubatan yang diambil ketika sedang hamil.

Salah satu perkara yang akan berlaku kepada bayi dalam kandungan adalah sumbing mulut dan lelangit.

Adakah anda tahu tentang faktor yang menyebabkan perkara itu berlaku kepada bayi anda?

Baca perkongsian seorang lelaki yang dikenali sebagai Muhammad Eizat di laman Twitter miliknya tentang faktor mendapat anak sumbing mulut dan lelangit:

Bibir bayi akan mula terbentuk pada minggu ke 4 dan minggu ke 7 kehamilan

Bayi yang mempunyai masalah seperti ini akan menghadapi masalah pertuturan, masalah untuk makan, masalah pada gigi dan juga jangkitan pada telinga

Merokok, kencing manis dan pengambilan ubat-ubatan ketika hamil adalah faktor utama yang menyebabkan ibu mendapat anak yang sumbing mulut dan lelangit

Biasanya, sumbing bibir boleh dikenalpasti ketika ujian scan masa mengandung. Manakala sumbing lelangit mudah dikenalpasti ketika bayi dilahirkan.

Jadi, untuk para ibu di luar sana anda disarankan untuk lebih berhati-hati ketika hamil. Ini untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku kepada bayi ketika di dalam kandungan.

Jangan pula terlalu percaya kepada perkara mitos yang mengarut ya!

Merujuk kepada artikel dari MyDoc.asia;

Penyebab dan Faktor Risiko Sumbing Bibir & Sumbing Lelangit

Sumbing bibir dan sumbing lelangit (juga dikenali sebagai rekah orofacial) merupakan kecacatan kelahiran yang bercirikan pembukaan pada bibir bahagian atas dan lelangit. Dalam kes yang lebih serius, sumbing dapat meliputi dari bibir bahagian atas melalui hidung ke bahagian belakang mulut. Muka surat ini adalah berbincang tentang penyebab dan faktor risiko sumbing bibir dan sumbing lelangit.

Penyebab Sumbing Bibir dan Sumbing Lelangit
Biasanya, tisu bibir akan bergabung dengan tisu lelangit semasa bulan kedua dan bulan ketiga semasa mengandung. Dalam kes sumbing bibir dan sumbing lelangit, pergabungan tersebut tidak berlaku atau tidak sempurna. Oleh itu, tinggalkan pembukaan (atau pembukaan berganda).

Sebab-sebab berlakunya keadaan ini tidak difahami secara menyeluruh. Ia adalah dipercayai bahawa sumbing bibir dan sumbing lelangit adalah disebabkan kombinasi faktor genetik dan persekitaran.

Faktor Risiko Sumbing Bibir dan Sumbing Lelangit
Faktor seperti berikutnya dapat meningkatkan risiko melahirkan bayi sumbing bibir dan sumbing lelangit:

Keturunan Keluarga
Disebabkan sumbing bibir dan sumbing lelangit adalah berkaitan dengan sesetengah gen, ibu bapa yang memiliki sejarah keluarga terhadap sumbing bibir dan sumbing lelangit akan mempunyai risiko tinggi dalam melahirkan bayi dengan kecacatan.

Keturunan Etnik
Sumbing bibir dan sumbing lelangit biasanya akan berlaku dalam kalangan sesetengah keturunan etnik.

Jantina
Lelaki adalah dua kali ganda untuk membentukkan sumbing bibir (dengan atau tanpa sumbing lelangit). Dalam keadaan di sebaliknya, sumbing lelangit tanpa sumbing bibir adalah lebih biasa dilihat dalam kalangan perempuan.

Tembakau and Alkohol
Pendedahan tembakau (merokok), alkohol, dan sesetengah perubatan semasa mengandung akan meningkatkan risiko mempunyai bayi sumbing bibir dan sumbing lelangit.

Kencing Manis Ketika Hamil

Obesiti Ketika Hamil

Kredit: www.wherewithallife.com
Sumber : says.com
mydoc.asia via buletinorangkampung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *