Ayah Ketawakan Anaknya Anggap ‘Kayu Buruk’ Ini Harta Karun. Selepas Teliti, Pengkaji Bagi Tahu Dia Bakal Jadi JUTAWAN

Kanak-kanak selalunya suka bermain mencari harta karun. Pada bulan Mac lalu, seorang kanak-kanak berusia 13 tahun bernama Archie Wood bersama ayah dan ibunya pergi bercuti di Bexhill Beach.

Pantai ini terkenal dengan banyak barang peninggalan perang yang terdampar di daratan. Ayahnya membeli sejenis alat pengesan untuk mencari harta karun bersama Archie.

Sewaktu mencari, Archie menemui sepotong kayu terkambus dalam pasir. Potongan kayu itu kelihatan sangat unik, jadi Archie menghabiskan banyak waktu untuk menggali kayu itu keluar.

Ketika dia berhasil mengeluarkan kayu itu, Archie merasa ini sangat luar biasa kerana potongan kayu itu lebih dari apa yang dibayangkan.

Dia pun menunjukkan kayu itu pada ayahnya, lalu ayahnya mentertawakannya kerana Archie menganggap kayu itu sebagai harta karun.

Archie merasa bahawa kayu yang dia gali bukan kayu biasa, jadi dia membawanya pulang.

Potongan kayu itu memiliki panjang setengah meter dan beratnya sekitar 4 kg. Archie mula mencari maklumat mengenai kayu ini, tetapi dia tidak menemui sebarang informasi yang relevan.

Kemudian, dia membawa kayu itu ke muzium untuk diteliti. Ahli pengkaji di muzium sangat terkejut ketika mengetahui bahawa kayu itu bukanlah kayu asli, melainkan ini adalah tanduk Auroch (sapi kuno).

Sapi jenis ini telah lama pupus dan dahulunya pernah hidup di Eropah dan membiak di Asia serta Afrika Utara. Ternyata Archie telah menemui tanduk Auroch yang telah berusia sekitar 4000-6000 tahun yang lalu.

Pada masa yang sama, para pengkaji di muzium tersebut memang sedang mempelajari mengenai ekosistem pada masa itu dan fosil tanduk Auroch ini sangat penting bagi mereka.

Mereka menawarkan harga 3 juta pada Archie untuk membeli tanduk tersebut. Jumlah 3 juta bagi seorang kanak-kanak berusia 13 tahun adalah angka yang cukup besar.

Tetapi, menurutnya fosil tanduk ini penting untuk diteliti dan dipelajari lebih lanjut sehingga dia memutuskan untuk menyumbangkannya kepada muzium.

Sekarang, tanduk itu telah menjadi koleksi milik Muzium Bakersfield. Archie sebagai penyumbangnya juga tercatat namanya di muzium.

Dia boleh bagi macam tu je, duit pun tak pandang. Baca lagi kisah penemuan harta secara tak sengaja.

5 Kisah Menarik Penemuan Harta Karun Secara Tidak Sengaja

Ada beberapa kisah dimana harta karun yang disembunyikan ini telah dijumpai, kebanyakannya secara tidak sengaja. Berikut merupakan beberapa kisah yang popular:

1. Penemuan emas dan perak zaman Anglo-Saxon di sebuah ladang

staffordshire

Pada July 2009, seorang lelaki bernama Terry Herbert sedang mencari sesuatu di sebuah ladang yang terletak di Staffordshire menggunakan alat pengesan besi (metal detector). Ia menemukan beliau dengan sebuah penemuan yang tidak disangka-sangka, artifak emas milik zaman Anglo-Saxon. Dalam masa 5 hari, beliau menjumpai 244 barang emas dan mengambil keputusan untuk memberi tahu pihak berkuasa tempatan.

Setelah mendapat kebenaran daripada pemilik ladang, usaha penggalian secara besar-besaran telah dilakukan. Pada tahun 2009, kira-kira 1300 objek telah ditemui. Pada 25 November, pihak yang bertanggungjawab menilai nilai harga karun tersebut mengatakan keseluruhan harta tersebut bernilai 3.285 juta Pound. Pihak The Birmingham Museum & Art Gallery dan the Potteries Museum & Art Gallery bersetuju secara bersama untuk membeli harta karun tersebut dimana nilai keseluruhannya telah dibayar kepada Terry dan pemilik ladang tersebut!

2. Penemuan wang emas di bawah pokok

syiling emas 775

Pada Februari 2013, sepasang suami isteri sedang membawa anjing peliharaan mereka bersiar-siar di belakang rumah. Tiba-tiba, mereka perasan seperti sesuatu yang mencurigakan dalam semak samun yang terletak di bawah sebuah pokok. Apabila diteliti, ianya adalah sebuah tin kosong yang sebahagiannya tertanam. Mereka mengambil keputusan untuk menggali dan mengeluarkan tin tersebut.

Alangkah terkejutnya mereka tin tersebut berisi 1427 wang emas yang dianggarkan mempunyai nilai berjumlah $30 000. Menurut pakar sejarah, kebanyakan duit syiling emas yang dijumpai itu sangat istimewa kerana kebanyakannya tidak pernah diedarkan dan masih dalam keadaan baik. Sesetengah daripadanya dianggarkan sejuta setiap keping. Jumlah keseluruhan wang syiling tersebut dianggarkan bernilai $11 juta.

3. Sampul Berisi $40000 disorokkan di sofa

sofa 369

3 orang rakan sebilik telah membeli sebuah sofa terpakai pada harfa $20. Mereka terkejut apabila menjumpai sekeping sampul surat yang berisi wang berjumlah $40000 yang disorokkan pada sofa tersebut. Mereka telah membeli sofa tersebut di sebuah aktiviti lelongan di New York. Pada mulanya, salah seorang pelajar tersebut Reese Werkhoven telah menjumpai sekeping sampul surat tersebut secara tidak sengaja.

Mereka kemudiannya melakukan pencarian dan menemui beberapa lagi keping sampul surat. Jumlah keseluruhan wang yang terkandung dalam kesemua sampul surat tersebut bernillan $40000. Mereka juga menjumpai sekeping slip deposit wang pada sofa tersebut yang tertera nama seorang wanita tua, pemilik asal sofa tersebut. Mereka berjaya menelefon wanita tersebut untuk memulangkan semula wang yang dijumpai.

4. Penemuan wang emas dalam sebuah piano

piano

Ini merupakan penemuan secara tidak sengaja oleh seorang juruteknik yang sedang membaiki sebuah piano. Pada 1996, sepasang suami isteri telah membeli sebuah piano yang dihasilkan syarikat Broadwood & Sons. Pada tahun 2016, pasangan tersebut telah mendermakan piano tersebut kepada sebuah kolej sebelum berpindah kerumah baru.

Pada mulanya, juruteknik tersebut menjumpai sesuatu yang mencurigakan tersorok pada bahagian dalam piano tersebut. Untuk mengetahui lebih lanjut, beliau membawa keluar barang tersebut dan mengoyaknya. Alangkah terkejutnya apabila mendapati ianya mengandungi kira-kira 900 keping syiling emas. Beliau kemudiannya melaporkan kepada pengetua dan kini usaha untuk mengesan pemilik asal piano tersebut.

5. 5 ketulan emas dijumpai dalam sebuah kereta kebal terpakai

kereta kebal

Pada tahun 2017, seorang lelaki bernama Nick Mead yang berusia 5 tahun telah membeli sebuah kereta kebal terpakai daripada eBay. Kereta kebal itu dibeli pada harga $30000. Beliau dan seorang rakannya yang merupakan seorang mekanik bekerjasama untuk membaik pulih kereta kebal tersebut.

Ketika ingin masuk ke dalam kereta kebal tersebut, mereka mengambil keputusan untuk merakam video yang boleh dijadikan bukti sekiranya mereka menjumpai sebarang senjata dalam kereta kebal tersebut. Tiada senjata dijumpai sebaliknya mereka menjumpa 5 ketulan emas. Nilai keseluruhan emas tersebut dianggarkan bernilai $2 juta.

Kredit:

  • WikiPedia
  • CBC
  • The Guardians
  • Daily Mail
  • Metro

Sumber : bomb via cerita bintang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *