4 Kelebihan Menjadi Seorang Ayah Yang Ramai Tidak Tahu.

kelebihan menjadi bapa, peranan ayah, tanggungjawab ayah, ayah terbaik, bakal bapa, bapa baru, bakal ayah

Anda mungkin tak terfikir yang mempunyai anak dapat meningkatkan kesihatan fizikal anda. Bagaimana? Baca kelebihan menjadi bapa ini!

Jadi bapa (juga ibu) ini ada turun naiknya. Ada masa seronok, ada masa kita penat dan stress. Kita juga tahu yang stress boleh menjejaskan kesihatan. Tapi, anda perlu tahu apa kelebihan menjadi bapa ini. Ada beberapa kelebihan fizikal menjadi seorang bapa yang tak pernah anda fikirkan!

Lepas ini bolehlah anda kongsi pada pasangan tentang kebaikan menjadi bapa ini. Pasti mereka lebih teruja untuk terlibat dalam pembelajaran dan perkembangan anak anda 😉

Kelebihan menjadi bapa yang mungkin anda tak sedar

kelebihan menjadi bapa, peranan ayah, tanggungjawab ayah, ayah terbaik, bakal bapa, bapa baru, bakal ayah

Menurut pengarang The Joy of Fatherhood: The First Twelve Months, Marcus Goldman M.D.,

“Banyak kelebihan menjadi bapa untuk kesihatan. Bukan saja ia menjadi inspirasi untuk lelaki menjaga diri mereka dengan lebih baik, mereka juga mempunyai tujuan hidup yang meningkatkan kesihatan psikologi mereka.”

Memang betul! Ayah, ini bagaimana anda boleh jadi lebih sihat dengan hanya menjadi seorang bapa.

4 kelebihan menjadi bapa yang ramai tidak tahu

1. Sihat dan kuat

Ayah lebih berinspirasi untuk menjaga diri mereka dari lelaki yang belum menjadi bapa.

Sama ada anda menolak bayi anda dalam stroller atau mengangkat mereka tinggi di atas kepala untuk buat mereka gembira, badan anda sedang melakukan senaman yang bagus.

Apa yang lebih menarik, anda akan berseronok melakukan senaman ini!

Malah, apabila lelaki menjadi bapa, mereka rasa lebih bermotivasi untuk menjaga kesihatan mereka supaya mereka boleh sentiasa ada untuk anak mereka dalam keadaan sihat dan kuat.

2. Kesihatan seksual yang lebih baik

Memang jelas hubungan seks adalah baik untuk kesihatan anda. Kajian menunjukkan, ejakulasi yang kerap boleh membantu mencegah kanser prostat dan menguatkan zakar serta sudah tentu, buat anda lebih gembira.

Tapi bagaimana dengan selepas dapat anak, yang biasanya dikaitkan dengan hubungan seks yang kurang secara drastik?

Jangan risau! Menurut kajian, 94% ibu dan ayah melaporkan mereka mempunyi hubungan seks yang lebih baik selepas mendapat anak.

Suami juga turut berkata yang mereka lebih suka badan isteri mereka selepas melahirkan anak. Fokus tentang kualit hubungan seks adalah lebih bermakna dari sering melakukan seks.

3. Mengurangkan stress

kelebihan menjadi bapa, peranan ayah, tanggungjawab ayah, ayah terbaik, bakal bapa, bapa baru, bakal ayah

Ramai bapa yang mengaku salah satu dari kelebihan menjadi bapa adalah perasaan yang lebih tenang.

Menurut kajian, bapa yang lebih melibatkan diri dalam kehidupan anak mereka akan kurang mengalami stress untuk jangka panjang.

Pakar psikologi, Dr Rosalind Barnett mengatakan,

“Lelaki yang sudah menjadi bapa kurang mendapat sakit dada, insomnia, mual, ketakcernaan dan pening kepala.” Kerana kesihatan mental dan fizikal saling berkait, kurang stress bermakna kesihatan fizikal yang lebih baik.

4. Menghentikan tabiat buruk

Kerana bapa bertanggungjawab atas kesihatan fizikal anak, mereka akan pastikan yang anak mereka selamat.

Salah satu darinya adalah dengan menghentikan tabiat buruk mereka seperti merokok supaya kesihatannya dan anaknya dilindungi.

Bukan saja merokok, banyak lagi tabiat buruk lain seperti cakap bahasa kasar atau pulang lewat malam yang secara keseluruhannya juga memberi kebaikan kepada kesihatan fizikal mereka.

Kelebihan menjadi bapa adalah pelbagai. Suami anda akan menemui struktut baru dalam hidup mereka selepas mempunyai anak.

Mereka juga akan rasa lebih sihat dan kuat dan akan buat mereka lebih gembira.

Sumber : theasianparent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *